10 Temmuz 2016 Pazar

Ticaret Borsası Nedir? Ne İş Yapar?

Ticaret Borsası Nedir? Ne İş Yapar?
Ticaret Borsası Nedir?
Uzun senelerdir gelişen ticaretin ilişkileri düzenli şekilde ve yasaların birleşimindeki ticari ürünlerin el değişimini gösterme sürecinde alıcı ve satıcılara yollarını düzletecek kuruma ihtiyaç olduğu görülmüştür. Ayrıca borsaya dahil ürünlerin arz ve talebini kapsayacak ve belirleyecek şekilde satılması için öncü olacak yerlerede gereksinim duyulmuştur. Ticaret borsaları işte bu ticaretleri genellikle tüccarların oluşturduğu ve ihtiyaçları karşılamak adına kurulan kurumların genel olarak verilen adıdır.
Ticaret borsasının hareketliliği ile hisse senetlerinin işlemlerinin görülmesi, Borsa İstanbul'un işleyişi arasında bazı benzerlikler doğurur. Benzerliklerin en başında gelen özellikleride ikisininde adında borsa kelimesinin bulunmasıdır. İkiside arz ve talep sonucu oluşur. Fakat Borsa İstanbul el değiştiren şirketelere ait hisse senetlerini kapsarken, Ticaret borsası el değiştiren hisse senetlerini değil, tarım ürünlerini oluşturan gerçek mallardır.
Ticaret Borsası'nın Görevleri Nedir? Ne İş Yapar?
Ticaret borsası, hisse senetlerine yapılmış olan yatırımları gerçek mallar ile el değiştirilme sonucunda oluşmuş olan piyasayı denetim altında tutan ve ticari kolaylaştırmayı sağlayan kurumdur. Bu kurum arz ve talep dengesini sağlayarak fiyatların altında alıcı ve satıcıları berabere getirerek ticari hayatın akışını sağlar. Kanundaki tanımı ise, "Ticaret borsaları, yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dahil olan maddelerin alım,satım ve borsada oluşan fiyat tespit,tescil ve ilan işleri ile uğraşan tüzel kişilikli kurumlardır." açıklaması yapılmıştır.
Ticaret borsaları, (TOBB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlıdır. Türkiye'de ihtiyaç haline gelen yerleşim birimlerine ticaret borsası kurulması gibi benzer görevler TOBB'u kapsar.

Ticaret borsasında alınan ve satılan mallara belirli özellik verilmiştir. Bu özelliklere uyan ürünler, ticaret borsalarından alınan ve satılan ürünlere dahil olabilir. Kanundaki ölçüt ise ürünün kolay alınıp satılması durumu olup, çabuk bozulmayacak bir ürün olması ve ürünün rekabetinin olması gerekmektedir. Bu özelliklere sahip olan tüccar, ticaret borsalarına başvurup üye olabilir ve ürünlere rahatlıkla alıcı sağlayabilirler. Ticaret borsasının koyduğu bu rekabet şartı, aslında satışın kolaylaşmasını sağlamak için konulan bir şart olduğu belirtilmektedir. Bu şart ise Ticaret borsasının en önemli görevlerinden olduğu bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder