10 Temmuz 2016 Pazar

Borsa nedir? Nasıl oynanır ve nasıl para kazanılır?

Borsayı kısaca tanımlayacak olursak ticarette alım- satım işlemlerinin kurumsal bir şekilde yapıldığı piyasadır. Yaptığımız açıklama size borsanın ne olduğunu tam olarak açıklayamamış olabilir. Ticarette konu olan mallar günlük yaşamımızdaki tanıdığımız emtialardır. Yani açacak olursak değerli madenler (gümüş, bronz, altın) sanayi metalleri (Bakır, demir, alüminyum) tarım ürünleri ( arpa, buğday, mısır) enerji ürünleri (kömür, doğalgaz, petrol) gibi birçok malı kapsar. Aynı zamanda ticarette değerli evraklar olarak bilinen, borsa denildiğinde aklınıza öncelikle gelen tahvil, bono, hisse senetleri gibi yatırım araçlarıdır.
Borsanın kurumsal bir piyasa olmasının nedeni, her borsanın kendine özgün kurallarının olmasıdır. Piyasa olmasının nedeni ise tahmin edeceğiniz gibi alım – satım işlerinin yürütüldüğü yer olmasıdır.
Borsada Nasıl Yatırım Yapılır?
Borsada yapılan işlemler alıcı – satıcılar fiziki olarak sıraya girmezler. Bizim alıcı olduğumuzu düşünün ve sizin de bir malınız var, ben bunu satın almak istiyorum ancak bu işlemleri yaparken fiziksel olarak bir araya gelmiyoruz. Yaptığımız işlemleri bir vekilimiz aracı olarak yapar. Bu gibi kişilere aracı kurum, broker gibi isimler verilmektedir.
Aracı olan kurumlar sizin yerinize borsadaki işlemlerinizi gerçekleştiren kurumlardır. Siz borsaya iletmek istediğiniz alım – satım emirlerini aracı kurumlara iletirsiniz. Aracı kurum bu emirleri, borsa mevzuatlarına göre oluşturur ve bilgileri borsaya iletir, yaptığınız işlem aracı kurum tarafından gerçekleştirilmiş olur.
Borsada yatırım yapmak demek bir malın fiyatı düşük iken satın almak, fiyat yükseldiği vakitte satmaya denir. Bu yöntemle oluşan alım- satım işlemlerinden bazen az bazen de çok yüksek kar elde edebilirsiniz. Anlattığımız gibi çok basit bir temeli bulunmakta. Çok fazla dikkat edilmesi gereken nokta ise bu malların fiyatlarının ne zaman düştüğü ve ne zaman yükseldiğidir.

Az çok eğitim hayatınızda öğrendiğiniz bilgiler sayesinde, bir malın fiyatının talep ve arz dengesinin oluştuğunu görmüşsünüzdür.  Bu bilgiler doğru bilgilerdir. Ama önemli olan talep ve arz neye göre değişim göstermektedir? Bunu düşündüğünüz zamanda ilk bakışta çok karmaşık gelebilir. Okuduğunuz yazılarda veya konularda bu faktörlerin etkilendiklerini ve oluştuklarını görebileceksiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder